Foto gemaakt door Mw. Fluitekruidje

3935.JPG

DR. Sasja N. Duijff

Gezondheidszorgpsycholoog - BIG, onderzoeker, 22q11-specialist, Infant Mental Health specialist (io) & Mindfulnesstrainer (io)

Mijn naam is Sasja Duijff, ik ben van 2003 tot 2018 werkzaam geweest in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht als medisch psycholoog en klinisch onderzoeker. Mijn onderzoek richtte zich op de ontwikkeling van kinderen met het 22q11.2 deletiesyndroom (22q11DS), hier ben ik ook op gepromoveerd. Klinisch werkte ik met veel verschillende groepen, waaronder kinderen met een schisis, kinderen met 22q11DS, kinderen verwezen vanuit de neonatologie en kinderen met uiteenlopende medische problematiek en hun ouders. Als onderzoeker en als clinicus ben ik mij in deze 15 jaar steeds meer gaan interesseren in de eerste jaren van een kind. Ik zag veel jonge, zieke kinderen en vroeg mij af wat de impact van ziekenhuisopnames zou kunnen zijn op hun verdere ontwikkeling. Ik zag ook de druk, zorgen en stress die er bij ouders ontstond als hun kindje werd opgenomen, en ook de veerkracht dat een gezin had. Vanuit deze interesse kwam ik in aanraking met de Infant Mental Health (IMH), een jong vakgebied wat zich in brede zin richt op de ontwikkeling van het hele jonge kind ( -9 maanden tot 4 jaar) en waarbij de relatie tussen ouder en kind centraal staat. Ook was ik al langere tijd geïnteresseerd in mindfulness als methode om stressbeleving te verminderen. Mindfulness toepassen in het ouderschap gaat over verbinden met je kind, vertragen, non-verbale signalen leren lezen maar ook je eigen grenzen als ouders herkennen en durven aangeven. Deze vorm van ouderschaps ondersteuning voelt voor mij zo logisch, en is zo praktisch en toegankelijk dat mindfulness in bredere zin de basis is geworden vanuit waar ik nu werk in al mijn behandelingen en therapieën. 

Mijn aandachtsgebieden: jonge kinderen met regulatieproblemen (huilen, voeden, eten, slapen en gedrag), kinderen met ontwikkelingsachterstanden, 22q11.2 deletiesyndroom, mindful met je baby, mindfulness in ouderschap.

Ik woon samen met mijn man, 3 kinderen, onze hond en cavia.